ШТА ЈЕ ЉУБАВ, КУД «Ђока Павловић» Београд, 2006.

Циклус песама - III награда на конкурсу "Сцена Црњански" 2004.год.

Поетеса Лела Марковић објавила је четири књиге песама и један роман. Рођена и одрасла у Призрену, а рањена прогоном и драматиком народа свог, своју поезију до сада углавном је хранила болом и сетом, а облачила мотивима свог завичаја. Нарочито је симптоматичан назив њеног романа «Калдрмом ка југу» који је и роман хроника и биографски роман. У циклусу песама упућених на конкурс, она као млада и емотивна песникиња проговорила је језиком љубави, јер како би песник без љубави, без ње заправо не би ни било песме. «Шта је љубав» пита се песникиња, судбином и околностима мало скрајнута са те идиличне трасе, а говор љубави којим је испунила своју поезију, у овом цилклусу није раскалашан, еротичан, он је смеран као њен аутор, али осећајан, препун љубави која тражи ново уточиште, разумевање, нови склад жеља и емоција, снова и стварности (песма "Пустила бих"). Ово је лирска поезија, формом, језиком и осећањима, без обзира да ли се ради о слободном или римованом стиху. Њени стихови једноставно перципирају емоције и нежно их саопштавају, као да вам шапућу на уво.

 

"Волела бих да сам само
Срцем могла да дишем,
Волела бих да нисам морала
Стихове ове да пишем"

(песма "Волела бих")

 

Једноставна а упечатљива мисао која врхуни према односу у љубави. Тако може писати само неко ко је осетио и другу, горчу страну те љубави, или неко ко је своје прве љубави доживео у рустикалној средини, у којој уместо камених кула и велеградске буке, има шедрвана и тихог шапутања испод месечине. Или песма: "Само песник" у којој она тражи комплементарну идентификацију и разумевање, а песма кулминира сликом и поруком, кад каже:

 

"песник ће ме стихом огрнути
кад живот почне да дува"

 

Песма "Питам немо" указује на њену вештину у начину експликације свог лирског надахнућа, пре свега изузетном метриком а потом и лаком лирском нарацијом, која увек завршава милозвучном, римованом интонацијом. Позорност читаоца, а верујем и будућност официјелне критике, јесте у прихватању њене поезије која перманентно еволуира, прогресивно напредује, а из циклуса још бих издвојио песме: Оаза, Пловидба, Тражи се лопов мога срца и Немој. За један циклус невеликог обима сасвим довољно да му подигне специфичну тежину на потребан књижевно-естетски ниво.

Томислав Милошевић
књижевник

________________________________________________________________________________

Издавач: КУД «Ђока Павловић» БЕОГРАД - За издавача: Радмила Аранитовић-Арамбашић, Михаило Јовановић - Рецензент: Томислав Милошевић - Корице: GONZALES-Morning awakening 1876. Тираж: 500 примерака