СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ, ЈЕСЕЊИН, Београд 2001.

Молитвеним сагласјем Лела Ставретовић, у својој трећој књизи СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ, чак више но ико, хоће да означи једно време, у којем су Срби, незнано због чега, гнани са својих вековних огњишта. Колико год та суровост злица окрутнија то није могло, и не може, зауставити нити утолити вечну љубав за родним прагом. Српско опредељење да се све одбрани засновано је на родољубљу и на идеји: свак на своме, без обзира о коме се непријатељу ради, нема узмицања. Лела Ставретовић своје огњиште, прадедовско, брани песмом, песмом и Звездама, памтљивошћу и незаборавом да су на српском Косову дедови, очеви, мајке, браћа и сестре и као најзначајније, на Косову је духовно биће и иконостасна мудрост из које се црпе сећања на претке, Косово је битак за вечно свратиште, а поезија, са топлим лирским преливима, у књизи Српски Јерусалиме молитвеник.


Момир Ћетковић Познањски,
књижевник

 _______________________________________________________________________________

Лела Ставретовић је најтананији изданак поезије бола и поноса, загледана у Призрен који више није исти, овако рушен, али има изгледа да буде велелепнији баш као и у њеној поезији. И ко га зна и ко хоће да га упозна нека прочита ову необичну, јединствену поезију.

Ивана М.Миланкова,
књижевник и књижевни преводилац

__________________________________________________________________________________ 


Треба бити заиста храбар, не као ратник, већ као човек од пера па, у времену преврата – што политичких, војних, економских и, пре свега социјалних, написати и дати читаоцу поезију насловљену са СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ. То је поетеса Лела Ставретовић у поменутој књизи (трећој по реду) учинила. Још од Великог боја траје трагедија и погром Срба на Косову и са Косова. Траје веко-вима... коначни расплет и крај се не наслућују. Стихове Леле Ставретовић треба доживети у целини jeр књига СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ то и јесте. Она је истовремено и вапај и гнев, суза и понос, страх од безнађа и крик поетесе. Писано проживљено о коренима и пореклу са Косова дочаравајући нам колорит који краси колевку Српства. Порука садржана у песми «Кад све прође»:

«Око ће слободно
полететети небом
на крилима птице ...»

Оставља нам једино наду да ће СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ Леле Ставретовић – пронаћи прави пут.

Гордан Матић Горди,
књижевник

_____________________________________________________________________________________

Алберт Ками је рекао да, ако хоћете да упознате један град треба да сазнате како се у њему живи, воли и умире. Лелин град је и Београд и Призрен, презрен од рушилаца – утолико вољенији од ње и њене поезије, коме се обраћа са таквом нежношћу и познавањем да песнички осликава његову душу, страдалашво и бол. Она га осликава грандиозно на најсензибилнији начин, гледа одоздо у његове грађевине, вертикале улица и степенасто хода ка врху трагичне судбине и до бола и суза саосећа са сваким његовим уздахом и очајањем. Богородица Љевишка трепери заштитнички над тим градом буди сећања на његове славне претке и уништења, разарања и изопачења. То за Лелу није исти град, сад сав у завојима прогона и трпељивости.


Ипак, и за њу и за Призрен постоји велика нада да ће преболети и превазићи зло, чим је њеном уочавању до бола остао запис у њеној књизи како је то било и како се заиста збило овим крајем миленијума.


Једна модерна вокација на најбољим традицијама поезије, и уметничке и народне, које су је величале раније да би њеном поезијом дошле до крешченда. 

Александар Д. Михајловић,
публицист

 


Издавач: КЊИЖЕВНИ КЛУБ ЈЕСЕЊИН, Београд - Рецензенти: Ивана Миланкова, књижевник - Момир Ћетковић, књижевник, Гордан Матић, књижевник - Уредник: Милан Стевановић-Трновица - Технички уредник: Лела Ставретовић - Лектор: Оливера Богојевић - Припрема и штампа: Фото Футура – Београд - Дизајн корица: Душан Караџић - На корицама фотографије из књиге Распето Косово: Порушена црква Светог Ђорђа код Србице, Звоно порушене цркве Свете Тројице код Дечана - Тираж: 300 примерака